prinsipper for kunsthistorie

prinsipper for kunsthistorieDen sveitsiske kunsthistorikeren, Heinrich Wolfflin, avgrenset prinsippene i kunsthistorie i sin innflytelsesrike bok Kunstgeschichtliche Grundbegriffe (The Principles of Art History), utgitt første gang i 1915. I denne boken, forklarer Wolfflin fem kontrasterende begreper som definerer innholdet i et kunstverk. Wolfflin utvidet på disse begrepene i sammenheng med overgangen fra renessanse til barokk-kunsten, men temaene er mer allment gjeldende for andre tidsepoker også.

Lineær og malerisk

Dette spekteret spenner fra det rent lineær, som en blekk tegning, til de rent maleriske, for eksempel verk av Mark Rothko. Den tidligere er preget av en skarp avgrensning mellom områder av arbeidet, med vekt på form og linje. Sistnevnte består av farge og masse, og ofte har skyggelegging og gradvis overgang mellom feltene.

Fly og Tilbakeslag

Selv Wolfflin skrev lenge før utseendet av abstrakt ekspresjonisme, er dette sammenkobling mest effektivt demonstrert ved at bevegelsen . Abstrakt ekspresjonisme understreket fly og planhet som en innrømmelse til virkeligheten på lerretet over en illusjon av perspektiv. Resesjon, på den annen side, er karakteristisk for mer tradisjonelle former for kunst kjennetegnes av renessansemaleri, der maleren forsøkte å overvinne flat bildet flyet ved å skape en illusjon av dybde og perspektiv.

Stengt og Open Form

De fleste som gjelder for skulpturen, kan begrepene lukket og åpen form også brukes som referanse til representasjoner i maleriet. Lukket form er representert i stasis, i fast masse, og i et enhetlig, selv refererer komposisjon, mens åpen form er det motsatte: gitter arbeid, multi-directional, og engasjert med omkringliggende plass i en dynamisk måte

Multiplicity og. Unity

Wolfflin så mangfoldet uttrykt i klassisk kunst, og i kunsten som refererte det i renessansen. Mangfold er oppnådd i uttrykket av uavhengige ennå koordinert elementer, mens enhet er uttrykt i kunstverk som er dedikert til en enkelt motiv som overstyrer den uavhengige eksistensen av delene.

klarhet og Unclearness

Selv når det er uttrykt i engelsk disse vilkårene innebærer verdivurderinger (klarhet er bra, er unclearness ikke bra), gjorde Wolfflin mener ikke dem på denne måten. Klarhet representerer en grundig uttrykk for form, for eksempel gjennom mangel på skygge eller paradoks, og unclearness representerer det motsatte: inkludering av tvetydighet ved bruk av skyggen eller andre kompliserende enhet, og dermed hindre en uttømmende oppfatning av form og la fag som innebærer sin egen fortsettelse.

Andre artikkelen

 • hvordan å tegne realistiske mennesker i illustrasjonene
 • hvordan å male metall lysarmatur
 • lære å male akvarell landskap
 • hvordan å designe en motorsykkel
 • hvordan å blande artist oljemaling
 • kreativitet og epilepsi
 • om moderne kunst
 • hvordan en anti-vibrasjon kameralinsen arbeid?
 • hvor å fjerne maling fra linoleum fliser
 • hvordan å blande med decos maling markører
 •