hva er poesi?

hva er poesi?Poesi er språk gjengis musikalsk. Sin lange historie er forankret i forhistorisk muntlige tradisjonen av den første menneskene, utvikler seg forbi advent av å skrive, og fortsetter å utvikle seg inn i nåtiden. Det tar mange former, fra enkle rime verspar til komplekse frie vers. En mye misforstått kunstform, fortsetter poesi likevel å inspirere millioner av lesere og lyttere i alle kulturer

funksjoner

Poesi inneholder både litterære og musikalske funksjoner. På den litterære siden, kan poesi bruke hvilken som helst kombinasjon av metafor, lignelse, bilder, symbolisme, allegori, selv fortelling eller historie. Betegnelse (direkte betydning) og konnotasjon (indirekte betydning) bidra til ytterligere forme den litterære meningen eller følelse av et dikt. På den musikalske siden, bruker poesi rim, meter, assonance (lignende vokaler) og allitterasjon (ligner konsonanter) å stryke en auditiv stemning eller tone. Poesi kan være ironisk eller humoristisk, attraktiv eller stygg, mystisk eller kjedelige.

Historie

Poesi har tatt mange former, og har vært definert på mange forskjellige måter gjennom tusener av år blant verdens kulturer. Den tidligste kjente registrert poesi kommer fra det gamle Mesopotamia (ca 3000 f. Kr. ), skrevet i kileskrift på steintavler brukt til religiøse formål. Kinesisk poesi funnet sin kanonisering i 1000 BC. Poesien til de gamle grekerne tett fulgt, illustrert av den episke romaner av Homer (ca 800 f. Kr. ). Dantes guddommelige komedie, skrevet i det 14. århundre, anses det ypperste litterære oppnåelse av middelalderens Europa, mens opplysningstida og romantikken (illustrert av Samuel Taylor Coleridge "Rime of the Ancient Mariner") fortsatte den europeiske tradisjonen. Det 20. århundre så fremveksten av post-modernismen, som i hovedsak gjorde unna med alle de tradisjonelle reglene. Samtidige dikt tar på nær sagt alle disse estetiske former og mer.

Betydning

Poesi har makt til å bevege hjerter, seier sinn, og inspirere folk til handling. Ta Martin Luther King's "Jeg har en drøm»-tale som et eksempel. Hans bruk av tema, tone og rytme i talen enhetlig millioner av amerikanere i den pågående kampen for universelle borgerrettigheter. Eller ta "Fifth av november" barnesangen, skrevet som svar på Guy Fawkes 񟦶 forsøk på å bombe den engelske parlamentet. Den dag i dag de fleste briter kan resitere den fengende rim fra minnet-bevis for at terrorhandlinger er ikke lett tilgitt. Går lenger tilbake i historien, har salmene til David, som er essensielt en samling av poetisk sangtekster, vært inspirerende tro hebraiske og kristne folk for mange tusen år.

Hensyn

Når man nærmer seg et dikt, lytte. Hva er diktet sier og hvordan er det blir sagt? Merker du noen interessante svinger av uttrykket som kunne ha vært oppgitt mer mildt? Hvilke typer musikalske elementer hører du? Hvis det ikke er noen åpenbar rim ordning eller rytmisk mønster, kan du oppdage assonance eller allitterasjon? Når en av disse elementene blir gjentatt, kan du satse dikteren gjorde det med vilje, som målrettethet er kjennetegnet på en tiltalende dikt. Vurder også i hvilken sammenheng diktet ble skrevet. Ofte hvis du vet noe om dikteren selv-hvor hun vokste opp, eller hva hun gjør for et levende, for eksempel-vil du være bedre forberedt til å fange subtile hentydninger der ellers kan du bare har funnet uklarhet. Bare ikke bli overrasket om et dikt treffer deg med all den butte kraft en steintavle, ikke all poesi er pergament-delikat

Identification

Hvordan skiller en mellom poesi og litterær prosa. ? Begge benytter seg av språket til å formidle humør, fornuft og bilder. Begge må følge de grunnleggende reglene i språket slik at leseren eller lytteren kan forstå ordene. Den største forskjellen mellom poesi og prosa, derimot, er musikk. Mens prosa hovedsakelig dreier seg med cerebral opplevelser av mening og fortellende, en tendens poesi å appellere til det menneskelige øret selv. I moderne poesi, er rim, rytme, tone og tråkkfrekvens merket, og narrative er ofte de-vekt. Som sådan er poesi mer av en fysisk opplevelse enn prosa. Ja, elementer av hvert vises i den andre, ofte blending til de er utvisket. Men hvis du noen gang tvunget til å forklare forskjellen, forteller dem det er musikken.

Andre artikkelen

 • tips på å skrive en selvbiografi
 • hvordan du be attester for en bok
 • om tekniske forfattere
 • hvordan å inspirere dine skrive selv
 • Slik skriver du en kort historie
 • om brosjyre utskrift
 • hvordan du rengjør plast spille enheter
 • hvordan du velger din neste bok
 • skrive en bok forslag
 • der for å bestille bøker
 •